Ülkemiz genelinde yaşanan kuraklıktan etkilenen Çankırı ilimiz ve Çerkeş İlçemizde yağan yağmurlar çiftçimizin yüzünü güldürse de, Akhasan Barajı Sulama kanallarının kullanılmayışı bizleri düşündürüyor. Akhasan Barajı akıyor maalesef Çerkeş Bakıyor. Çerkeş..
Ülkemiz genelinde yaşanan kuraklıktan etkilenen Çankırı ilimiz ve Çerkeş İlçemizde yağan yağmurlar çiftçimizin yüzünü güldürse de, Akhasan Barajı Sulama kanallarının kullanılmayışı bizleri düşündürüyor. Akhasan Barajı akıyor maalesef Çerkeş Bakıyor.
Çerkeş Akhasan Barajı Sulama hattı 45 km uzunluğunda sulama şebekesi ve bu şebeke üzerine konumlandırılmış 450 hidranta (sulama vanası) sahip. Akhasan, Halkaoğlu, Kiremitçi, Kadıköy, Türbaşı Bozoğlu Köylerimiz ve Mahalleleri ile Fidanlık ve Çerkeş ilçemiz sınırlarına kadar uzanan bu sulama şebekesinden doğru düzgün bir vatandaşımız yararlanamıyor desek yerinde bir söz söylemiş oluruz.
Milyonlarca liralık bu yatırım vatandaşımız sulu tarıma geçsin daha fazla çeşit ekme imkânına kavuşsun, Kuraklıktan etkilenmesin ve daha verimli ürün elde etsin diye yapılmadımı.?
Geçmiş yıllarda birkaç vatandaşımız tarafından kullanılan, geçtiğimiz yıl DSİ tarafından iki milyona yakın masraf edilerek tadilatı yapılan sulama hattı boş boş dururken, sulama hattının geçtiği arazi sahipleri arazilerini sulamak için neden bir girişimde bulunmuyor.
Akhasan Barajı Sulama Kooperatifi Başkanı Bozoğlu Köyü Muhtarımız Hüseyin Dolmacı ile yaptığımız görüşmede birkaç gün öncesine kadar yağmur yağmadığı için vatandaşımız paniğe kapıldı, telefonum hiç susmadı ama şimdi yağmur yağdı arayan soran kalmadı. Hat üzerindeki köy muhtarlarımız ile sulama hattından yararlanabilecek arazi sahiplerinden kooperatifimize başvurarak bu suyu verimli bir şekilde kullandırmanın derdindeyiz dedi.
Akhasan Barajı Sulama Kooperatifi aracılığı ile vatandaşımızın bilgi sahibi olması ve sulama hattını nasıl kullanacağı hakkında bilinçlenmesi gerekmektedir. Su ve su kaynaklarını muhafaza eden bilinçli sulama yapan ve suyu bilinçli kullanan toplumlar, dünyadaki gıda ve tarımda yerini sağlamlaştırmış olacaktır.
Tarlada ürün yetiştirmede suyun önemi ve sulama sisteminin seçimi, Tarla bakımı kadar su imkanlarının değerlendirilmesi mevcut suyun en iyi şekilde kullanılması da çok önemlidir. Bu konuda en önemli vazife çiftçimize düşüyor.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)